Sidor

lördag 24 mars 2012

Förr i tiden (165 av 366)

Jag tror att flera av er vet att jag har en gård i Lappland - ja egentligen har jag två gårdar där, men det är en av dessa jag äger själv och det är där jag vistas nästan all min lediga tid och ofta visar bilder från. Den andra gården äger jag tillsammans med mina sju syskon. Den gården ägde mina föräldrar. Det är ca 4 mil mellan gårdarna. Gården som jag äger själv fick jag av min styvfar medans han levde därför att han ansåg att det är där jag växt upp och har mina rötter. Och så känner jag det också.

Det var från början ett kronobygge i Vilhelmina socken (kommun) och beviljades 20 års skattefrihet. De här papperen är från 1852 och man har även satt sitt bomärke under namnteckningen. Märket kunde också sättas på hus och bohag. Man blev helt enkelt ägare till viss storlek mark som var obruten och svårtillgänglig. Jag har ett utdrag rörande granskning av kronofogdes förslag till skattläggning av detta kronobygge.

"Det är beläget 8 mil nordväst från Vilhelmina kyrka på södra sidan Vojmsjön i frostaktigt läge och har även åker till omkring 1½ tunnland, spridda myrängar och gott om mulbete, men klen skog och dåligt fiske, samt att på nybygget kunna vinterföda en häst, fem kor och tio fårkreatur."

Skattetalet till Kunglig Majestät och Kronan skulle årligen utgöras med 63 öre när de 20 skattefria åren gått. Det står också angivet att dokumentet skulle läsas upp från predikstolen före kl 12 på dagen. 63 öre på den tiden var väldigt mycket pengar och speciellt för dessa fattiga människor som sökte sig norrut för att, som de hoppades, få en bättre framtid.

Jag har många gamla dokument bl.a. bouppteckningar. I bouppteckningarna kan man se vad som var mest värt vid olika tider.
 

11 kommentarer:

Finalux sa...

Älskar gamla papper, dom skrev så fint för i tiden tycker jag. Häftigt att ha gårdar upp i lappland. Är sån häftig miljö där uppe.

Vad beträffar växthuset, tro jag dessvärre att mamma vill ha kvar det;)

Ullagunni sa...

Tack för att du delar med dig av denna bit historia. Så vackra dokument och så kul att ha kvar sådana bitar av din släkttradition. Jag tycker dessutom att dokumenten är väldigt vackra.

Ingalill sa...

Så underbart att du har så gamla papper :)

Uddenhäxan sa...

Finns en massa gamla papper sparade på mitt uppväxtställe som jag försökt lägga beslag på men morfar (95 år) är envis & säger att dom lämnar inte gården. Men jag anser att dom ska hamna i kassaskåp =)

Rantamor sa...

Så minnesflyende att ha kvar så gamla dokument...
underbart bara, och du för det vidare till dina barn...
spännande och tryggt.

Tjingelingen...

Ina sa...

Vilka vackra gamla papper du har! Och vad roligt att äga en så stor historisk skatt som är en så stor och viktig del av ditt liv.

lenabratt sa...

Mysigt med berättelsen om papperen !

Eva Trillian sa...

Vackra dokument och spännande att läsa om dem!

Anonym sa...

Vilka vackra gamla papper du har! Och vilken intressant information om din historia.

canonmonica sa...

Vilken skatt ,spännande berättelse ,liknar lite de nybyggarromaner jag läste förr fast de var i ett mer romantiskt skimmer.

Anneli von Wachenfeldt sa...

Instämmer på vackra och tänker att ingen kommer att säga att våra utprintade mejl är vackra... någonsin :)