Sidor

torsdag 17 maj 2012

Sväva - Eget tema (212 av 366)


Egentligen skulle vi ha varit på MC-tur dessa lediga dagar, men jag har drabbats av en rejäl förkylning och förskräcklig hosta så det var bara att ställa in. Trots viss andnöd hasade jag mig sakta till en ängsbacke inte så långt från bostaden för att fotografera backsippa.  Något roligt måste jag göra och då menar jag inte bara sitta inne och sticka utan få litet luft också.

På väg hemåt igen såg jag flera av denna insekt sväva runt stigen på ett ställe och liksom "dutta" baken mot olika växter/platser. Stor svävfluga är det och den ser ju ullig och litet gullig ut med sin långa sugsnabel med vilken den kan suga nektar ur en blomma medan den svävar framför den, nästan som en kolibri. Andra arter har en kortare sugsnabel och måste slå sig ner på blomman.

Men, men.....larven är en parasit på flera olika bin. Det här är en hona som lägger ägg i närheten av antar jag sandbiets bo, eftersom det finns ett hål där (ingång) som flugan är så intresserad av. Den nykläckta trådtunna larven söker sej själv ner i boet där den kalasar upp foderdepåerna i larvkammaren och när den nästan är vuxen ger den sej på och suger ur värden och slutligen förpuppar den sej i larvkammaren. Huvvaligen inte alls så mysig som den ser ut den stora svävflugan!

5 kommentarer:

annette sa...

Den där lilla "gangstern" är en riktig fuling, såg förra året vad den ställde till.
Tråkigt att Du inte kom iväg på Mc-tur, fast vädret här inbjuder inte mej att åka Mc. kastvindar och ganska så kyligt.
Bra att Du ändå tog Dej ut,frisk luft har nog ingen dött av trots förkylning!

Ha det gott och krya på Dej!

Helena sa...

Vilken elaking

Annika sa...

Den svävar verkligen fram. Snyggt fångat!

Hoppas förkylningen lämnar snart!

SV. Det var téfält så långt ögat kunde nå, backe upp och backe ner. Det var ingen direkt lukt eller doft av plantorna. Provade många olika téer på plantagen men de var inte jätte bra. Tyvärr :-(

Ingalill sa...

Så läckert fotat :) Tycker de är knepiga och fascinerande djur :)

Saija sa...

Men så söt! Jag gillar ju alla djur (förutom stora spindlar, hua!)
En sån där har jag aldrig sett, finns de i hela Sverige tro? Undrar vart man ska leta?

På tal om leta så har jag i 2 veckors tid letat efter grodor! Haha... Jaaa, till temat prins ;)

Vi har en stor damm härbi närheten och förra året, den 20:e juli var det så mycket små grodor på gångvägarna utanför dammen att det inte gick att gå där utan att man trampade ihjäl några. Det fullkomligt kryllade!

Och nu har jag gått till dammen varje dag i 2 veckors tid men inte en enda groda! Ödlor hittar jag men de kan ju inte bli prinsar ;)