Sidor

onsdag 6 juni 2012

Vetenskapsman (235 av 366)

I år är det "Strindbergsår". Det är 100 år sedan August Strindberg gick ur tiden. Han var mycket produktiv -  sextio dramer, tio romaner, tio novellsamlingar och åtminstone åttatusen brev.

Dessutom sysslade han med måleri, fotografi och naturvetenskapliga experiment och alkemi bl.a. försökte han framställa guld. Just detta att han tyckte sig vara vetenskapsman retade många. Men se nu menas det att han förtjänar en plats i vetenskapens historia!

Vad gör talgoxen där framför Strindberg. Jo så var det i skyltfönstret jag fotograferade. Jag undrar litet varför de ställde en talgoxe där? Något symboliskt kanske?

Vad är talgoxen känd för? Detta hittade jag på Wikipedia
Förr förknippades talgoxen ibland med otur, särskilt i norra Sverige. Exempel ur svensk gammal folktro finns från Uppland, Jämtland och den samiska kulturen. En orsak till detta är att talgoxe sjunger tidigt om våren, en tid på året som på landsbygden ofta innebar svårigheter med lite mat och foder. Dess sång har tolkats på en rad olika sätt, exempelvis "Spicket fläsk! Spicket fläsk!"x, eller som "Lite hö! Lite hö!", eller "Fitte-tju Fitte-tju" (fett tjuv). Talgoxen förekommer i ordspråk som Då talgoxen vässer plogbillen är det snart dags att så från Stenstorp i Västergötland. I andra ordspråk förebådar talgoxen sådant som tur, otur, kallt väder eller död. Inom samisk kultur var talgoxen en otursfågel, som ibland kallades trollsparv, och som alltid förebådade döden.

5 kommentarer:

Charlotta sa...

För mig är talgoxen lycka. :) De är så pigga och alerta och vackra.

Strindberg är jag däremot kluven till. En fantastisk språkkonstnär som håller att läsa än idag. Men hans åsikter, de håller inte idag. <:-/

annette sa...

Vad intressant att läsa detta, gillar valda delar av Strindberg men långt ifrån allt, fast kulturen vore väldigt fattig utan denna person!

lenabratt sa...

Intressant läsning och fin bild !

Anonym sa...

Talgoxe = otur? Intressant! Kanske står den där för att Strindberg hade otur i kärlek?

Annika sa...

hahaha. Ja man måste ju undra vad talgoxen gör där?